16 лис 2020

ОНОВИЛИ ПРИЛАДОВУ БАЗУ

У зв'язку з введенням в дію Державного стандарту України ДСТУ Б В. 2. 6-101: 2010 "НАЦІОНАЛЬНИЙ СТАНДАРТ УКРАЇНИ. Конструкції будівель і споруд. МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ОПОРУ ТЕПЛОПЕРЕДАЧІ ОГОРОДЖУВАЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ", ми оновили приладову базу.

На додаток до тепловізорів, які ми інтенсивно експлуатуємо для візуалізації теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій і їх стану, були придбані прилади, котрі дозволяють проводити натурні вимірювання опору теплопередачі огороджувальних конструкцій.

На кількох об'єктах ми вже провели такі дослідження і отримали дуже цікаві результати. Як приклад наведений графік зміни протягом доби температур:

  • внутрішнього повітря-температура приміщення;
  • зовнішнього повітря в районі контрольного приміщення-температура навколишнього середовища;
  • внутрішньої поверхні (в приміщенні) огороджувальної конструкції-внутрішня температура ОК;
  • зовнішньої поверхні (зовні) огороджувальної конструкції - зовнішня температура ОК.

Згідно з графіком можна зробити наступні висновки:

  • Теплова інерція/масивність огороджувальних конструкцій - це дуже добре! При амплітуді коливань температури зовнішнього повітря 5°С, коливання температури зовнішньої поверхні огороджувальної конструкції становить всього 1,0 оС, а температура внутрішньої поверхні - не змінюється;
  • Про економію теплової енергії на об'єкті не думають, однакова температура внутрішнього повітря в контрольному приміщенні як вдень становить 21,1°С, так і вночі - 21,1 ° С;
  • Значення опору теплопередачі зовнішньої стіни, виміряне в польових/натурних умовах, на цьому об'єкті становить 1,97 м2 * К/Вт, при мінімальному НОРМОВАНОМУ ДБН В. 2. 6-31: 2006 " ДЕРЖАВНІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ. Конструкції будівель і споруд. Теплова ізоляція будівель " значення опору теплопередачі для будівель аналогічного призначення для нашого кліматичного району становить 3,3 м2*К / Вт, тобто будівля не утеплена. До речі, на конкретному об'єкті утеплили головний південний фасад, а контрольний дворовий північний фасад залишився не утепленим.

Плануємо й надалі застосовувати і прилади, і методики для визначення фактичних теплотехнічних показників огороджувальних конструкцій в польових/натурних умовах.